BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, October 31, 2011

cara mencuci hati...

bila hati sakit.. baru nk cari ubat... bila hati resah..baru nk cari ALLAH... hati kian meronta utk dekat pd Nya.. namun iman hanya senipis kulit bawang.. Tetapi aku kuatkan jua dgn mncari cara2 mencuci kn hati... pernah diri ini lupa dan alpa seketika apabila diulit kesenangan kehidupan.. itu semua tidak dpt mntenteramkn jiwa yg kian kosong.. Entah bila akan mula menapak utk Iman yg kian ketandusan ini.. ALLAH..Kau jualah yg tau perasaan dan hati ini... Mulalah diri ini tercari-cari..hati ku x tenang...hati ku sakit..sakit sangat... (T__T)... disebalik semua ini, ada juga seorg insan yg sudi menunjuk jln keluar bg diri ini... tp... jln yg diberi belum jua ku lakukan..

Sungguh aku lalai.. Ya ALLAH... seandainya jiwa yg kosong ini, Kau ingin menghapuskan segala dosaku..aku redha...aku syukur...

Di sini ingin aku kongsikan sebyk sedikit nota yg ku baca dlm blog Alumni BKKIMM sbg cara utk cuci hati oleh DR FAZILAH KAMSAH...

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.
 
1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"
 
2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
 
3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
 
4.. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
 
5. Berma'af-ma' afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
 
6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya.. ....(perkara yang elok-elok belaka)
 
7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).
 
8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
 
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
 
10. Kekalkan wuduk.
 
11. Bersedekah.
 
12. Belanja orang makan.
 
13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.
 
14. Berkawan dengan ulama.
 
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) .
 
16. Pesan pada orang, jadi baik.
 
17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb) , jangan dengar orang mengumpat.

0 comments: