BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 07, 2012

Assalamualaikum sebagai pembuka bicara sebelum memulakan sesuatu perkara ....

Hari yang mulia ini, insyaallah diberkati dan dirahmati. Tidak sangka tahun 2011 berlalu begitu sahaja. Maka masuklah kita ke tahun 2012. Begitu banyak perkara yang belum diselesaikan. Begitu pula amalan wajib,sunat,harus yang telah dilakukan. Setiap orang mempunyai azam tapi tidak kuat berusaha ke arah itu kerana sering alpa dan lalai.

Secara tiba-tiba hati ini sayu apabila mendengar lagu daripada kumpulan Hijjaz ' Dia Kekasih Allah', Inteam ' Pemergianmu'. Semuanya tentang Rasulullah saw. Alhamdulillah mari kita berselawat kepada Baginda saw agar hidup kita bahagia dunia dan akhirat serta mendapat syafaat Baginda saw.

Saban hari, walaupun tahun berganti tahun, aku lihat begitu banyak kemungkaran berlaku. Andai kata Baginda saw melihat umatnya begini,alangkah sedih dan pilunya hati Baginda saw. Aku baca kisah Baginda saw boleh saja air mata ini deras mengalir.

Sebelum itu, marilah sama-sama muhasabah diri termasuk diri saya sendiri. Janganlah kita sangka solat,puasa,zakat dan  amalan-amalan lain boleh menjamin kita masuk syurga kecuali dengan rahmat ALLAH swt sahaja. Boleh jadi ada perkara yang kita tidak sedar akan kesalahan diri sendiri,malah makan diri sendiri. Ada yang jaga solat tapi tidak jaga aurat. Ada yang bagus dalam bekerja untuk manusia tapi untuk agama sering lalai dan ala kadar sahaja.

Teringat pula apakah kita sebagai manusia di muka bumi ALLAH ini kurang bersyukur? Syukur alhamdulillah sebab kita dapat dengar azan setiap hari, dapat menjalankan ibadah puasa dengan baik,dapat menunaikan solat dengan aman, dan berpakaian mengikut perintah ALLAH.... tidak seperti di negara lain..ALLAH... mereka cukup terseksa,sedih,pilu, dan sebagainya...

Bersyukurlah dengan apa yang ada. Janganlah sampai menyesal tidak berguna lagi. Aku juga insan biasa yang banyak melakukan dosa (T___T)... Hati ini sering tidak tenteram memikirkan dosa tapi aku tahu ALLAH MAHA PENGAMPUN....

Mari hayati lirik ini.....semoga kita sentiasa berselawat ke atas Nabi Muhammad saw.....

Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa
Ku pujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Didalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat
Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya ku amalkan sunnahnya
Moga didunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat
Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku ditaman syurga
Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Beerti cinta kepada Allah ...


Nyanyian daripada kumpulan Hijjaz
'Dia kekasih ALLAH'

0 comments: